Afiseaza: 1-7 din 7 produse
FiltreGuliile apartin familiei de varza: planta verde, alba sau violet este o axa ingrosata a lastarilor deasupra solului. Guliile au un gust grozav cand sunt gatite, iar guliile tinere pot fi consumate si crude. Guliile nu sunt foarte solicitante pe sol. Dar, din moment ce sunt consumate, ar trebui ca solul sa fie imbogatit cu compost inca din toamna. Pamantul se odihneste apoi peste iarna, astfel incat sa fie perfect pregatit pentru insamantat primavara. Solul trebuie sa fie uniform umed si are nevoie de o locatie insorita pana la partial umbrita, atunci cand plantezi seminte de gulii.
Cele mai bune temperaturi pentru germinare sunt intre 18 si 24 de grade C. Dupa germinare, rasadurile trebuie sa fie mutate intr-un loc putin mai racoros (12-15 grade C). Cu toate acestea, nu trebuie sa fie mai rece de 12 grade C, altfel nu se vor forma tuberculi. In plus, rasadurile trebuie intepate. De indata ce s-au format frunzele, este recomandabil sa separi plantele. Apoi poti plasa plantele in aer liber din martie/aprilie. Semanarea ulterioara este posibila pana la jumatatea lunii iulie. Nu planta semintele de gulii prea adanc, altfel nu se pot forma capetele.
Daca iei seminte de gulii de inalta calitate din magazinul online agrinin.ro, acestea pot fi plantate atat in soluri acide, cat si neutre. Leguma se va dezvolta activ chiar si in solurile cultivate si fertile. Pamantul trebuie sa retina umiditatea, dar sa nu fie suprasaturat cu ea, altfel recolta va putrezi. Nu planta seminte de gulii in soluri nisipoase, precum si saturate cu argila. Este recomandabil sa alegi un loc de plantare departe de ridichi si varza si mai aproape de cucurbitacee si leguminoase.
Beneficiile guliilor, nu sunt numai gustul placut, ci si efectele pozitive asupra corpului uman: amelioreaza tusea, normalizeaza functia intestinala, are efect diuretic, ajuta la eliminarea bolilor de rinichi, utile in ateroscleroza. Gulia este un produs alimentar valoros, pulpa este bogata in glucoza, fructoza, compusi de sulf, saruri de potasiu, vitamine B1, B2, PP, acid ascorbic. In ceea ce priveste continutul de vitamina C, gulia este superioara lamaiei si portocalei. Are gust de varza, dar mai suculenta, dulceaga, fara ascutimea caracteristica a verzei albe.
Ingrasamant si beneficii
Inainte de sapaturile de toamna, este necesar sa fertilizezi planta cu gunoi de grajd. In timpul etapei de coacere, gunoiul de grajd proaspat nu trebuie folosit, altfel guliile vor deveni uscate si fara gust. Ar trebui sa utilizezi praf adecvat de dolomit, cenusa, precum si ingrasaminte cu fosfor-potasiu. Inainte de a cumpara seminte de gulii, ar trebui sa formezi paturi si sa alegi momentul de semanat (primele saptamani ale lunii mai). Semintele trebuie asezate la o adancime de aproximativ 2 cm, iar distanta dintre brazde sa fie de 45 cm. Daca rasadurile plantei s-au dovedit a fi foarte groase, ar trebui sa fie subtiate. Aceasta procedura va trebui sa fie facuta din nou dupa aparitia mai multor frunze verzi cu drepturi depline. Ar trebui sa cumperi seminte de gulii din magazinul online agrinin.ro, in primul rand, pentru ca semintele de gulii nu se gasesc des la vanzare. In plus, aceste seminte de gulii isi pastreaza proprietatile pe toata durata depozitarii, pana la desfacere.