Afiseaza: 1-3 din 3 produse
FiltreDe la germinare si pana la recoltare sunt 125-137 zile. Planta este inalta. Soiul este rezistent la inflorire, usor afectat de putregaiul radacinilor. Radacina este carnoasa, semilunga, lata, cu umerii rotunzi, bogata in inulina, zaharuri, proteine, vitamine si minerale. Se foloseste la gatit si la prepararea unei bauturi care inlocuieste cafeaua. In medicina, este utilizata ca medicament pentru imbunatatirea apetitului, stimularea sistemului digestiv si a metabolismului, are proprietati antiinflamatorii, antiseptice, diuretice si coleretice. Din magazinul online agrinin.ro poti cumpara seminte de pastarnac pe care sa le insamantezi in gradina ta.
Este considerat cea mai apropiata ruda a patrunjelului, mararului si a altor culturi verzi, ale caror inflorescente sunt in forma de umbrela. Exista soiuri bienale, perene, exista si tufe diferite in inaltime. In functie de soi, unele cresc compacte, subdimensionate, de doar 25-30 cm inaltime. Alte soiuri pot creste pana la 1,5-2 m, concurand in inaltime cu multi arbusti si copaci.
La fel ca o serie de alte culturi de gradina, pastarnacul se inmulteste cu seminte pastarnac, semanat imediat in pamant deschis. Semintele de pastarnac sunt gata pentru plantare la inceputul primaverii, cand solul si aerul se incalzesc pana la + 11-12 grade C, iar amenintarea de inghet nu mai exista. Pentru semanat, alege o zi insorita, calma. Semintele se seamana intr-o zona pregatita in prealabil, plantate la o adancime de 1,3-1,5 cm in brazde cu distante intre randuri de 0,3-0,35 m. Stropeste culturile cu pamant afanat de sus, usor compact. De indata ce apar lastari, ingrijirea suplimentara va consta in umezirea regulata a solului, slabirea distantei dintre randuri. Ar trebui ca pamantul de deasupra culturilor sa nu se usuce si sa nu se transforme in bulgari uscati si tari, iar buruienile sa nu impiedice rasadurile sa creasca si sa devina mai puternice.
Daca solul a fost putin fertilizat inainte de insamantare, se recomanda hranirea pastarnacului tanar cu materie organica in perioada de crestere activa. Pansamentul superior (excremente de pasari diluate) se aplica sub radacina, metoda foliara, pulverizare. In a doua faza a sezonului de vegetatie, nu sunt folosite ingrasaminte deoarece radacinile se pot crapa sau chiar se pot opri din crestere, dar masa verde supraterana va incepe sa se dezvolte activ.
Daca, inainte de insamantarea semintelor, pamantul a fost bine fertilizat, se recomanda hranirea cresterii tinere de doua ori, dar cu ingrasaminte cu azot. Prima data se aplica la 2-2,5 luni dupa germinarea semintelor, a doua - dupa inca 4-5 saptamani. Un sortiment de ingrasaminte complexe de inalta calitate si ieftine, poate fi gasit intotdeauna in magazinul online agrinin.ro la categoria pesticide.
Totul depinde de caracteristicile climatice, de regiune, de soiul de pastarnac. Recoltarea are loc de obicei la inceputul lunii septembrie sau in momentul in care partea aeriana a plantei incepe sa moara. Culturile de radacina sunt sapate cu grija cu ajutorul uneltelor de gradina, iar frunzele sunt taiate. Dupa ce sunt uscate, sunt puse in cutii pline cu nisip de rau. In aceasta forma, cultura de legume va ierna bine, cu conditia ca depozitul sa aiba umiditate stabila nu mai mare de 93-95%, temperatura de la 0 la +2 grade C.