Afiseaza: 1-3 din 3 produse
FiltreAcum a devenit la moda sa ai propria ta gradina de plante aromatice. In aceasta gradina se cultiva menta, melisa, maghiran, patrunjel si alte plante populare. Dar nu toata lumea are leustean - o planta medicinala utila, uitata nemeritat de multi. Aceasta este o planta perena fara pretentii, care poate fi cultivata din rasaduri sau cu seminte de leustean semanate direct in pamant deschis. Toate partile leusteanului pot fi folosite - frunze, tulpini, radacini, flori. Planta contine vitamine, minerale, uleiuri esentiale si cumarina.
Beneficiile leusteanului sunt mari. Este un antiseptic bun, daca este folosit in tratamentul ranilor. Are un efect pozitiv asupra digestiei, iar consumul zilnic poate contribui la pierderea in greutate. Are proprietati medicinale, deoarece din planta se prepara diverse decocturi si tincturi pentru tratarea organelor interne si a durerilor de cap. Sub forma de condiment este folosit la gatit la prepararea ciorbelor. Are chiar si proprietati cosmetice, deoarece, exista produsele cosmetice pe baza de leustean. In antichitate se credea ca leusteanul are proprietatea „vrajei de dragoste” si chiar se teseau coroane de nunta cu leustean.
Semintele de leustean se seamana fie inainte de iarna, fie la inceputul primaverii. Trebuie amintit ca toate plantele perene necesita atentie la inceput. Leusteanul este nepretentios si poate creste pe orice sol, dar daca intentionezi sa-l cresti pentru tincturi medicinale, atunci trebuie sa pregatesti patul de gradina adaugand compost, ingrasamant complex si, in caz de vara uscata, sa uzi tufa in mod regulat. De asemenea, pentru a creste radacina, este necesar sa nu tai multa verdeata pentru gatit, ci doar sa subtiezi putin tufisul.
Tufa creste destul de inalta si, datorita frunzelor verde stralucitor sculptate, arata decorativ. Planta iubeste locurile insorite, dar poate creste si la umbra partiala.
Leusteanul creste prin semanat de seminte de leustean si inmultit prin divizare. Pentru a avea verdeata proaspata iarna, poate fi transplantat in ghivece. La o temperatura de +3 grade C, cand zapada nu s-a topit inca complet, de sub pamant apar primele frunze de leustean. Dezvoltarea plantelor consta intr-un ciclu de doi ani. In primul an, se creeaza o rozeta de frunze care creste deasupra solului, ajungand la jumatate de metru inaltime. Leusteanul infloreste in al doilea an. Tulpinile sale florale au inflorescente mari. O luna mai tarziu, semintele ajung la maturitate. Au timp sa se coaca in toate regiunile. Semintele sunt mari, iar germinarea lor dureaza trei luni. Datorita acestui fapt, leusteanul se poate semana cu usurinta, cu seminte de leustean. Plantele obtinute cu ajutorul semintelor, sunt transplantate la locul potrivit.
Seceta este mai putin periculoasa pentru planta, deoarece dupa ploaie, va incepe sa creasca din nou. Deoarece leusteanul va trebui sa creasca in acelasi loc mai mult de sase ani, pamantul pentru acesta trebuie sa fie bine fertilizat. Inainte de insamantarea semintelor, in gradina se adauga superfosfat, compost, cenusa de lemn, uree si humus si astfel, nu conteaza deloc daca solul din zona este argilos, nisipos sau turbos.