Top 3 cele mai productive seminte de legume de toamna

Top 3 cele mai productive seminte de legume de toamna

Esti in cautarea unor semințe de legume rodnice? Avem cateva sugestii despre cele mai productive plante pe care le poti semana in gradina ta. Poti face acest lucru chiar si in luna noiembrie!

Chiar daca suntem deja in luna noiembrie, sigur vrei sa mai profiti de vremea calda. Este momentul potrivit pentru a semana cateva seminte legume in gradina ta.

In acest articol, vom vorbi despre 3 cele mai populare seminte de legume potrivite pentru semănatul de toamna.

  1. Semintele de morcovi: rezistente la temperaturile scazute

Morcovul este o planta la care partea comestibila fiind radacina. Este o planta bienala, in primul an formandu-si radacina, iar in al doilea an formand tijele florifere, care pot ajunge pana la 1 metru lungime. Aceste tije produc flori albe sub forma de umbela, iar semințele se coc in interiorul acestor umbele dupa scuturarea florilor.

Acesta radacinoasa contine multe substante nutritive esentiale organismului precum acidul folic, vitamina K și calciu.
 

Recomandări pentru plantarea semințelor de morcovi

 

Pregateste solul! Cel mai important aspect în gradinarit este solul. Acesta trebuie sa fie fertil, bine drenat și afanat. Un sol lnisipos cu un pH cuprins intre 5,8 și 7  este cel mai potrivit pentru a cultiva morcovi si a obtine productii mari. Dupa ce ingrasamantul este aplicat iar solul este sapat si maruntit se pot semana semintele de morcov. 

 

ATENTIE! Aplicarea ingrasamintelor organice sau a celor chimice bogate în azot pot face ca radacina morcovului sa se bifurce sau sa creasca mici radacini laterale

 
  • Semanarea semintelor de morcovi se face atunci cand vremea rece este persistenta, iar temperatura medie zilnica este cuprinsa intre 0 si 2 grade Celsius. Procedand astfel, veti obtine productii timpurii, pe care le veți putea recolta în luna iunie. Optați pentru plantarea semintelor uscate, acestea germinand rapid odată cu sosirea caldurii, comparativ cu semintele inmuiate inainte de plantare care mor odata cu venirea inghetului. Este important ca semintele sa fie semanate la adancimea de 1-2 cm si acoperite cu sol foarte bine marunțit. Distanțele recomandate la schema de semanare a morcovilor este de 30 cm intre rânduri si 3-4 cm intre plante pe rând. 

 
  • Morcovii sunt iubitori de apa! Morcovii semanați toamna produc radacini mari, suculente si dulci datorita umiditații suficiente din sol.

 

  2.   Seminte salata: plantare si ingrijire toamna

 

Salata este una dintre cele mai iubite legume in Romania, dar si una dintre cele  mai rodnice.

Este o leguma rezistenta la temperaturi scazute, temperatura minima de germinare fiind de 2-3 grade Celsius, dar vegeteaza bine la temperaturi de 15-18 grade Celsius. O plantă calita poate rezista la temperaturi de pana la -18 grade Celsius.

Salata verde iubeste udimitatea din sol, irigarea culturii fiind absolut necesara. Perioadele critice câad aceste plante au neaparata nevoie de apa sunt imediat  dupa semanat, atunci cand capațanile incep sa se formeze si atunci cand capatanile incep sa creasca.

Este o specie cu perioada scurta de vegetatie, din acest motiv fiind recomandata semanarea ei inainte sau dupa o cultura de baza, ca de exemplu inainte de cultura tomatelor, a telinei sau a ardeiului gogosar.

Distanta de semanare este data de vigoarea solului, dar in mod uzual se seamana la o distanta de 24 cm intre randuri si 20 cm intre plante pe rand.

 

Perioada optima pentu semanatul de toamna este din 20 septembrie pana în 10 octombrie, iar atunci cand stratul de zapada lipseste iarna, va fi nevoie sa protejezi cultura cu paie, folie sau agryl, cel din urma putand aduce un plus de temperatura de 3-6 grade Celsius. Aceste materiale vor trebui indepartate primavara foarte devreme pentru ca plantele sa poata intra in vegetatie.

 
  1. Semintele ridichi: ridichi de luna usor de cultivat

 
  • Sunt plante de zi scurta, avand nevoie doar de 12 ore de lumina/zi, fiind putin pretentioase fata de temperatura, germinatia semintelor incepand la temperaturi de 5 grade Celsius. La 5 grade Celsius, semintele au nevoie de 29 de zile pentru a germina, iar la temperaturi de 15-20 grade Celsius acestea germineaza în 4-6 zile.

  • Temperatura minima la care ridichile rezista este de 3 grade Celsius, iar cea maxima este de 30 grade Celsius.

  • Fata de umiditate are cerite ridicate, preferand solurile revene, iar atunci avand umiditatea din sol variaza mult, de la sol slab aprovizionat cu apa la sol, apare craparea radacinile ridichilor. 

  • Se obtin recolte bogate pe soluri cu pH neutru, bine aprovizonat cu materie organica, bine drenate și aerate. Cele mai bune soluri pentru această cultura sunt cele nisipoase, argilo-nisipoase si lutoase.

  • Luna cea mai porivita pentru semanarea semintelor de ridichi este luna septembrie, iar schema de semanare prevede o distanță de 20 cm intre randuri si 3 cm între plante pe rand, la o adancime de 1-2 cm. Dupa rasarirea culturii este recomandat sa se efectueze lucrarea de rarire astfel incat sa se obtina o distanta de 5 cm intre plante pe rand.

 

Seminte de legume la preturi avantajoase la MAGAZINUL AGRININ 

 

Magazinul nostru are in oferta o gama variata de seminte atat de legume cat si de flori. Preturile la seminte si ingrasaminte este unul de neratat pentru calitatea produselor noastre. De asemenea, puteti obtine sfaturi pretioase de la specialistii nostri in domeniu, atat despre infiintarea culturii si ingrijirea ei, cat si despre dezvoltarea sanatoasa a plantelor.

Cumpara acum seminte legume de cea mai buna calitate de la AGRININ!

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 15:00

0756 060 668 administrator@agrinin.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!