Tratamentele cuprice - un an horticol productiv incepe inca din toamna

Tratamentele cuprice - un an horticol productiv incepe inca din toamna

   Este foarte important ca anul horticol sa inceapa inca din toamna cu tratamentele pe baza de cupru. Tratamentele fitosanitare aplicate in perioada de dupa recoltarea fructelor – inceputul caderii frunzelor, vor limita semnificativ infectiile cu ageti patogeni, vor reduce rezerva de daunatori, vor mentine o stare de sanatate buna a plantelor si vor reduce numarul de tratamente in anul urmator.

   Scopul tratamentelor

   Tratamentele de toamna se aplica in livada, vie sau in plantatiile de arbusti fructiferi cu scopul de a combate daunatorii care ierneaza in stadiul de ou pe ramurile pomilor precum afidele si acarienii, ori cei care ierneaza in crapaturile scoartei sau formeaza colonii pe pomi precum paduchii lanosi si cei testosi. De asemenea, aplicand tratamentele fitosaniatre cuprice putem combate monilioza, ciuruirea sau basicarea frunzelor, boli specifice speciilor samburoase, ori fainarea, rapan sau foc bacterian – boli specifice speciilor semintoase.

   Operatii premergatoare tratamentelor cuprice

   Pentru a eficientiza la maxim tratamentele cuprice este esential ca inainte de a le aplica sa se efectueze lucrari de igiena culturala care presupun eliminarea ramurilor afectate de boli, a scoartei imbatranite, a muschilor si lichenilor aflati pe scoarta tulpinii sau a ramurilor deoarece acestia pot fi posibile gazde pentru adapostirea oualor, larvelor sau adultilor daunatori.

   Perioada optima de aplicare a tratamentelor cuprice

   Tratamentele fitosanitare cuprice este recomandat sa fie aplicate in perioada repausului vegatativ, plantele horticole aflandu-se in aceasta perioada in lunile noiembrie – februarie. Dupa caderea unui procent mai mare de 50% din frunzele pomilor, viei sau a arbustilor fructiferi ESTE MOMENTUL OPTIM APLICARII TRATAMENTULUI CUPRIC.
Pentru a evita ca solutia sa inghete pe plante, este indicat ca aplicarea acestor tratamente sa se efectueze la o temperature de peste 6-7 grade Celsius.

Produse ce pot fi folosite pentru tratamentele de toamna in livezi si vii

  Champ 77 WG
   Este un fungicid- bactericid ce se prezinta sub forma de granule fine de culoare blue-vernil. Actioneaza prin contact, aderand bine pe suprafata ramurilor si tulpinilor, nefiind necesara adaugarea de adezivi. Stimuleaza rezistenta naturala a plantelor, contribuind la combaterea integrata a patogenilor, invingand formele rezistente aparute la fungicidele sistemice. Avand efect fungicid – bactericid , previne si stopeaza mana si arsurile bacteriene la vita de vie, pomi si arbusti fructiferi.
Doza recomandata este de 0.2% ceea ce inseamna 2 grame de Champ 77 wg la litrul de apa. Prepararea solutiei de face respectand acest dozaj recomandat adaptand cantitatile la necesitatile livezii dumneavoastra.

   Zeama bordeleza
   Este un fungicid de contact ce are ca substante active 80% sulfat de cupru neutralizat si 20% cupru. Are un spectru larg de actiune si este compatibil cu majoritatea insecto- fungicidelor, dar pentru un efect cu potential maxim este recomandat ca aplicarea acestui produs in perioada  de toamna sa NU se realizeze in amestec cu insecto- fungicide. Are atat actiune preventive cat si curative.
Fiind un produs fitosanitar micorizat, formeaza o suspensie perfect stabila care adera foarte bine pe tulpini si ramuri.
Doza recomandata este de 0.5% - 5 grame de zeama bordeleza dizolvata intr-un litu de apa.

   Coopermax
   Contine 500 g/kg cupru metalic sub forma de hidroxid de cupru. Este un fungicid bio de contact, cu efect preventiv si curativ ce se aplica sub forma de tratament foliar. Se prezinta sub forma de granule de culoare albastra dispersabile in apa. Acest produs fitosanitar are o capacitate buna de aderare pe scoarta si ramurile pomilor.
Doza in care se foloseste Coppermax este de 0.2% si anume 30 g produs in 15 litri de apa.

   Copratol Duo
   Este un fungicid de contact cu actiune puternic preventiva de tipul multi-site ceea ce inseamna ca are o actiune multipla in locuri diferite impotriva manei si cu actiune secundara impotriva unui spectru larg de boli. Se prezinta sub forma de granule dispersabile in apa continand 280g/kg cupru sub forma de hidroxid de cupru si oxiclorura de cupru.
Hidroxidul de cupru actioneaza preventiv si antisporulant, formand o pelicula fina, in timp ce oxiclorura de cupru are o actiune preventina impotriva germinarii sporilor si penetrarii miceliului in planta, iar acest amestec a fost creat pentru a maximaliza eficienta tratamentelor de toamna.
Se foloseste in doza de 0.25% la semintoase si vita de vie, iar la samburoase se foloseste in doza de 0.35 – 0.39%.


 
 DE RETINUT:


- Un an horticol productiv incepe inca din toamna
- Primul tratament de toamna este cel cu produse pe baza de cupru pentru a elimina rezerva de fungi si bacterii
- Al doilea tratament de toamna este cel cu ulei horticol si insecticid pentru a diminua rezerva de daunatori in diferite stadii de iernare
- Temperatura de aplicare a tratamentelor este de 4-8 grade Celsiul. Este foarte important ca temperatura sa nu fie mai scazuta pentru a nu exista riscul inghetarii solutiei pe pomi
- Trebuie respectate dozele indicate pentru a nu provoca daune pomilor
- Atat tratamentele cuprice cat si cele pe baza de ulei horticol si insecticid se aplica in numar de 1 tratament toamna, urmand ca acestea sa fie repetate in numar de 1 tratament primavara
- Tratamentul de primavara se aplica pana la faza de dezmugurit (foto 1.2)
 

(foto 1.2 dezmuguritul)



Vezi si:

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 15:00

0756 060 668 administrator@agrinin.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!