Tot ce ai nevoie să știi despre semințele de porumb

Tot ce ai nevoie să știi despre semințele de porumb
Originar din America Centrală, porumbul este una dintre cele mai comercializate cereale la nivel internațional și este folosit în industrie pentru obținerea biocombustibilului și a celulozei, precum și pentru consumul uman și animal.
România se numără printre primele țări din Uniunea Europeană la producția de porumb, numeroși agricultori din țara noastră alocând resurse însemnate semănării, creșterii și recoltării sale. Și cum ne aflăm în plin sezon de semănat, în acest articol îți spunem tot ce ai nevoie să știi despre semințele de porumb.

seminte de porumb


 

Care sunt cele mai populare tipuri de porumb?

Ø porumbul pentru boabe: este folosit în alimentație sub diferite forme, de la amidon alimentar și mălai până la popcorn. Porumbul dulce a câștigat în ultimele decenii popularitate și în rândul cultivatorilor români, mai ales datorită faptului că este bogat în nutrienți ca magneziu și potasiu și este inclus în multe rețete culinare;
Ø porumbul ornamental: se păstrează foarte mult timp în formă uscata și este folosit ca element de decor;
Ø porumbul furajer: este sursă de hrană pentru animale, în special pentru porci, păsări și vite. Necesită mai multă apă și nutrienți decât porumbul pentru boabe deoarece prezintă o densitate mai ridicată.

Porumbul este foarte răspândit și pentru că intre rândurile lui pot fi plantate alte legume cum ar fi fasolea, ridichiile, salata sau dovleacul.

Cum alegem semințele de porumb pentru semănat?

Productivitatea recoltei este influențată de semințe (hibrizi), de aceea alegerea acestora este de o importanță vitală. Pentru o productivitate ridicată, semințele de porumb au nevoie de condiții climatice favorabile, de sol fertil, bine drenat și de un management eficient al culturii.

Principalele criterii de care trebuie să ținem cont atunci când alegem semințele sunt:
grupa de maturitate, calitatea și mărimea bobului, tipul de teren pe care vom semăna porumbul, clima în care se află terenul, rezistența la boli și dăunători și erbicidarea.

1. Grupa de maturitate

Maturitatea porumbului sau perioada de vegetație este perioada de timp parcursă de semințele de porumb de la răsărire la maturitatea fiziologică, marcată de apariția punctului negru în vârful bobului. Aceasta are loc, în general, când umiditatea boabelor
ajunge in intervalul 25-35%. Atingerea maturității înseamnă că sămânța de porumb poate germina pentru a crea o nouă plantă.

În România, maturitatea se stabilește în funcție de grupele FAO (Food and Agricultural Organization), utilizate în special în Europa. Aceste grupe se definesc prin folosirea formulelor pentru calculul sumei unităților termice utile (SUTU).
Cele 5 categorii de maturitate sunt:
§ porumb extratimpuriu – FAO 150 – 250;
§ porumb timpuriu – FAO 260 – 340;
§ porumb semi-timpuriu – FAO 350 – 390;
§ porumb semitardiv – FAO 400 – 450;
§ porumb tardiv – FAO >460.

În 2021, semințele de porumb din grupa FAO 350 – 390 au reprezentat cea mai cultivată grupă de maturitate din țara noastră.
maturitatea semintelor de porumb

2. Mărimea și calitatea bobului

Mărimea bobului este influențată de condițiile climatice. Astfel, seceta reduce dimensiunea boabelor și calitatea acestora, în timp ce înghețul le scade productivitatea. Din acest motiv, atunci când alegem semințele trebuie să ținem cont și de clima în care se află terenul pe care le vom cultiva.
Hibrizii rezistenți la variații de temperatură și la temperaturi extreme scad impactul condițiilor climaterice asupra cantității și calității recoltei. Semințele de porumb Pioneer 9911 AquaMax, FAO 410 de exemplu, sunt extrem de rezistente la secetă și stres hidric și oferă producții stabile în toate zonele cultivate.

 

3. Terenul și clima

Semințele de porumb trebuie alese și în funcție de tipul de sol al terenului pe care se face semănarea, precum și de temperatura medie existentă în perioada de creștere a porumbului. Perioada de creștere diferă în funcție de data plantării semințelor și această dată influențează momentul recoltei.
Pentru identificarea hibridului potrivit cu tipul de sol și de climă se recomandă cultivarea la început a mai multor hibrizi cu caracteristici diferite. Prin compararea recoltei oferite de aceștia, putem decide care este hibridul pe care îl vom semăna în mod repetat pe terenul de care dispunem.

 

4. Rezistența la boli și dăunători

Deși niciun hibrid nu poate rezista tuturor bolilor și dăunătorilor, alegerea semințelor cu toleranță ridicată în fața acestor factori este o măsură care diminuează riscul de diminuare a volumului sau calității recoltei.

Cele mai des întâlnite boli sunt rugina porumbului, fuzarioza tulpinii, pătarea cenușie a frunzelor și putregaiul moale, iar printre cei mai răspândiți dăunători se află rățișoara (gărgărița) porumbului și viermii sârmă.
Semințele de porumb KWS KARPATIS, FAO 340 se remarcă prin rezistența crescută la boli, prin potențialul ridicat de producție,  ritmul accelerat de pierdere a apei din bob și conținutul mare de proteină și amidon.

 

5. Erbicidarea

Tratamentele erbicide protejează porumbul și măresc producția, prevenind apariția buruienilor. Cei mai mulți hibrizi disponibili pe piață sunt rezistenți la erbicide, așadar singurele afectate de aceste tratamente sunt buruienile.

Erbicidarea trebuie efectuată în două momente-cheie:
Preemergent – înainte de semănarea semințelor, după pregătirea terenului pentru însămânțare;
Postemergent – după răsărirea porumbului, când acesta are puține frunze.

Cum pregătim solul pentru însămânțare?

Pentru prevenirea contractării de boli, pentru asigurarea unor condiții optime de creștere și dezvoltare și pentru obținerea unei recolte pe măsura așteptărilor, pregătirea solului (patului germinativ) pentru însămânțare trebuie să fie impecabilă.

Semințele de porumb trebuie semănate pe terenuri nivelate, bine irigate, cu largă expunere solară și cu sol aerat și afânat în profunzime. Fertilizarea cu azot este o etapă esențială care începe înainte de semănat și continuă întreg sezonul de creștere pentru că previne îngălbenirea frunzelor, contribuie la formarea știuleților, ajută plantele să crească și reduce riscul de îmbolnăvire în rândul hibrizilor cu rezistență ridicată la boli și dăunători.

Când semănăm semințele de porumb?

Perioada optimă de semănat este determinată de:
§ temperatura solului – aceasta trebuie să fie de minimum 8°C, cu o prognoză meteo care să indice temperaturi similare în zilele ulterioare însămânțării. Acest aspect este crucial pentru că hibrizii au nevoie de cel puțîn 10°C în sol pentru a putea germina. Semănatul timpuriu oferă producții mai ridicate, grație umidității din sol care contribuie la încolțirea semințelor. Semănatul prea devreme produce o răsărire neuniformă, cauzează putrezirea semințelor în pământ și apariția mai multor buruieni, toate acestea ducând la pierderi însemnate de producție;

§ adâncimea de semănat – deși variază în funcție de tipul de sol pe care cultivăm porumbul, aceasta trebuie să fie, în general, de:
o 5 cm pentru solurile argiloase și argilo-lutoase pentru a înlesni conservarea energiei semințelor și pentru a favoriza răsărirea plantelor;
o 7-10 cm pentru solurile nisipoase pentru a permite rădăcinilor o bună fixare și pentru a preveni căderea ulterioară a plantelor.
Adâncimea trebuie să fie uniformă pe întreaga suprafață de semănat, în caz contrar variațiile acesteia determinând o răsărire neuniformă. În aceasta situație,  plantele răsărite mai târziu nu vor reuși să primească apa, lumina, spațiul și nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta, ducând la reduceri ale producției.

§ densitatea  - se stabilește pe baza potențialul de creștere al hibridului folosit, de parametri de calitate ai semințelor, de perioada de semănat, de tehnologia utilizată și de fertilitatea solului.

În linii mari, recomandarea este de:
o 65 000- 72 000 plante recoltabile la hectar pentru hibrizii timpurii;
o 65 000-70 000 plante recoltabile la hectar  pentru hibrizii semitardivi;
o 60 000-65 000 plante recoltabile la hectar pentru hibrizii tardivi.

Indiferent de grupa de maturitate pe care o alegi, la magazinul online agricol Agrinin găsești cele mai bune semințe de porumb pentru o recoltă bogată, de calitate excelentă!
semănarea semințelor de porumb

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 15:00

0756 060 668 administrator@agrinin.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!