Cele mai eficiente erbicide pentru porumb

Cele mai eficiente erbicide pentru porumb
Cantitatea și calitatea recoltelor depind de protejarea culturilor împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor. Primele încercări de a proteja culturile datează din cele mai vechi timpuri, când buruienile, plantele bolnave și dăunătorii erau îndepărtate manual. Ulterior, au fost luate măsuri suplimentare, cum ar fi aplicarea diferitelor scheme de rotație a culturilor.
Cu toate acestea, metoda cea mai utilizată în prezent pentru îndepărtarea buruienilor se bazează pe aplicarea anumitor substanțe chimice cunoscute sub numele de erbicide.

În acest articol îți spunem care sunt cele mai eficiente erbicide pentru porumb pentru a asigura protecția culturilor tale.

Erbicidele – ce sunt și de ce sunt importante?       

Cultivatorii au observat cu mult timp în urmă că prezența buruienilor în culturile lor reduceau cantitatea și calitatea acestora. Acest lucru se întâmplă pentru că buruienile “fură” nutrienții din sol și resursele de apă și lumină ale plantelor cultivate, acestea fiind subdezvoltate și astfel vulnerabile în fața insectelor și fungilor, care le pot ataca. Când buruienile cresc lângă și în mijlocul culturilor, se mărește densitatea plantelor din acel areal, împiedicându-se circulația curenților de aer, ceea ce duce la o aerisire insuficientă a respectivelor culturi.

Pentru a preveni ori combate buruienile, au fost folosite metode mecanice cum ar fi prășitul ori smulgerea buruienilor, dar și aplicarea de soluții chimice ca sarea marină sau uleiurile.

Erbicidele utilizate în prezent în agricultură reprezintă compuși chimici care atacă unele procese fiziologice ale buruienilor cum ar fi diviziunea celulară, fotosinteza sau germinația semințelor, ducând la distrugerea acestor plante dăunătoare. Erbicidele moderne au acțiune selectivă, putând distruge cu costuri mici doar anumite tipuri de buruieni, fără a afecta în mod negativ culturile. Ele pot acoperi rapid suprafețe mari cultivate prin folosirea de utilaje moderne cum sunt pulverizatoarele de câmp la sol, generatoarele de aerosoli și avioanele agricole. Acestea reduc costurile de producție și contribuie la îmbunătățirea cantității și calității recoltei.

Cele mai eficiente erbicide pentru porumb

1. Erbicide preemergente

Aceste erbicide au rol preventiv și se aplică înainte sau imediat după semănat, însă înainte de răsărirea porumbului sau a buruienilor care populează această cultură.
Cele aplicate în sol înainte de semănat necesită încorporare deoarece au un grad ridicat de volatilitate ce poate duce la răspândirea în atmosferă și poluarea acesteia.

Aceste erbicide sunt absorbite de rădăcinile buruienilor, prevenind răsărirea acestora și, pentru că au nevoie de umiditate, este recomandat să fie aplicate înainte de a ploua.

Pentru o combatere eficientă a buruienilor ce apar în culturile de porumb, se pot aplica ambele tipuri de erbicide preemergente - înainte și după semănat.
Unul dintre cele mai eficiente erbicide pentru porumb din această categorie este Stomp Aqua, un erbicid selectiv pe bază de pendimetalin, aplicat la sol.

Eficiența sa constă în inhibarea diviziunii celulare a buruienilor monocotiledonate anuale şi a unor specii de dicotiledonate anuale, distruse timpuriu din culturile de porumb, imediat după perioada de germinație sau după ce au răsărit.

2. Erbicide postemergente

Numite și erbicide de contact, se aplică după ce au apărut buruienile și trebuie să acopere cât mai mult frunzele pentru a le bloca procesul de fotosinteză.
O metodă de creștere a eficienței acestor tratamente este amestecarea lor cu pesticide și fertilizanți, proces care trebuie realizat după efectuarea unui test de compatibilitate cu aceste produse și cu respectarea instrucțiunilor de utilizare furnizate de producătorii acestora.

Acest tip de erbicide afectează rapid organele buruienilor pe care ajunge tratamentul. Pentru că se aplică pe părțile aeriene și nu pe rădăcini, unele erbicide de contact au dezavantajul că buruienile se pot regenera din rădăcinile neafectate de acest tratament. De aceea, erbicidele de contact sunt folosite cu precădere pentru combaterea buruienilor anuale, pentru că acestea nu au rezervele necesare pentru a se reface.

Dicopur D, un erbicid de porumb postemergent, se aplică primăvara, când plantele de porumb prezintă 3-6 frunze, substanța sa activă - acid 2,4 D de 600 g/l – acționând vizibil împotriva buruienilor dicotiledonate anuale și perene, sensibile la această substanță.

Există și erbicide preemergente și postemergente timpurii, care protejează culturile de porumb de buruienile dicotiledonate și monocotiledonate anuale. Un astfel de erbicid pentru porumb este Adengo 465 SC. Bazat pe o tehnologie unică de control sincronizat al buruienilor, care îi reactivează substanța activă la primele ploi de la aplicare, acest erbicid acționează asupra buruienilor care apar între momentul aplicării și primele precipitații căzute, curățând culturile de porumb de plantele nedorite.

erbicid porumb


3. Erbicide sistemice

Cu efecte vizibile după mai multă vreme, aceste erbicide se pot aplica pe părțile aeriene ale buruienilor sau în sol, de unde substanța activă este translocată în întreaga plantă.
Eficiente mai ales în cazul buruienilor perene, erbicidele sistemice au nevoie de umiditate pentru a acționa eficient, de aceea este recomandat să fie aplicate cu câteva zile înainte de a ploua.

Recomandat pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si a costreiului din rizomi (Sorghum halepense), erbicidul de porumb Crew Ace se aplică atunci când planta de porumb are 4-6 frunze, el fiind absorbit rapid prin acestea și prezentând rezistență la spălare.

4. Erbicide selective

Acționează doar asupra anumitor categorii de buruieni, accelerându-le metabolismul și ducând la creșterea necontrolată a celulelor și uscarea plantelor. Erbicidele selective sunt eficiente mai ales împotriva buruienilor dicotiledonate anuale și perene, fără să afecteze culturile.

Aplicat postemergent, erbicidul pentru porumb Radial Extra este absorbit rapid de frunzele și rădăcinile buruienilor monocotiledonate anuale și transportat până la meristeme (puncte de creștere), unde afectează ireversibil divizunea celulară. Buruienile se opresc din creștere, se decolorează treptat și mor complet în circa 20-25 de zile de la aplicarea erbicidului.

5. Erbicide totale

Erbicidele totale elimină toate plantele din zona pe care sunt aplicate, de aceea este vital să nu intre în contact cu plantele de cultură. Substanța conținută, glifosat, este absorbită prin frunze și răspândită pe toată suprafața buruienii. Odată ajuns în sol, glifosatul devine inactiv și nu afectează semințele sau rădăcinile existente, el acționând numai asupra plantelor cu care intră în contact la suprafață.

Lyphase este un erbicid total cu acțiune foliară care distruge buruienile monocotiledonate și dicotiledonate, anuale și perene. Substanța activă din acest erbicid pentru porumb - glifosat acid 360 g/l – este absorbită de părțile verzi ale buruienilor, de unde ajunge la părțile subterane ale acestora. Lyphase este recomandat pentru utilizare inclusiv când buruienile se află în stadiu de creștere intensivă.

Magazinul online agricol Agrinin îți oferă o gamă extinsă de erbicide preemergente și postemergente, cu eficacitate deosebită asupra tuturor tipurilor de buruieni care afectează culturile de porumb.
 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 15:00

0756 060 668 administrator@agrinin.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!