Cum să alegi semințe online pentru gazon

Cum să alegi semințe online pentru gazon
Un gazon estetic, sănătos și rezistent începe cu alegerea semințelor potrivite.
Achiziționarea acestora de la un magazin specializat îți oferă acces la o gamă de opțiuni și informații utile și în rândurile de mai jos te invităm să afli cum să alegi semințe online pentru gazon.
Gazon puternic, sănătos și rezistent

Cu atât de multe variante disponibile, alegerea semințelor pentru gazon poate părea dificilă și de aceea este bine să cunoști cele mai importante criterii de care să ții cont înainte de a le achiziționa. Este important să știi că indiferent de tipul de gazon pe care vrei să îl plantezi, acesta va avea nevoie de îngrijire - udare, tăiere regulată și nu in ultimul rand, fertilizare, toate acestea fiind lucrari esentiale.

1. Cum va fi folosit gazonul
Modul în care va fi folosit gazonul determină tipul de gazon și, implicit, semințele de care ai nevoie.

Dacă îți dorești un gazon pe care copiii sau animalele de companie să se poată juca des, supus uzurii, va trebui să achiziționezi semințe de gazon pentru sport. Acestea sunt foarte rezistente la trafic intens și se folosesc pentru terenurile de sport, curtea școlilor și locurile de joacă, având o capacitate mare de regenerare.
Semințele de gazon pentru sport se dezvoltă cu ușurință în zone aflate în umbră și semiumbră și trebuie udate în mod regulat după ce germinează. Acest tip de gazon are în general nevoie să fie tuns la interval de câteva zile.

Dacă intenționezi să obtii în curtea ta un gazon ornamental, sunt recomandate semințele de gazon decorative, care creează iarbă cu firul lung, subțire și aspect elegant. Acestea se folosesc adeseori pentru amenajarea de grădini și spații verzi, care pot fi completate de arbori ornamentali și diferite specii de flori. Semințele de gazon ornamental necesită condiții potrivite pentru a germina.

2. Condițiile de climă
Pentru condiții speciale de climă sunt necesare semințe speciale. Astfel, pe piață sunt disponibile semințe pentru gazon aflat în locații umbrite, precum și semințe de gazon pentru locații amplasate în plin soare, cu rădăcini puternice și rezistență crescută la secetă.  Semințele pentru gazon universal sunt perfecte pentru locațiile “neutre”, unde nu este nici lumină solară excesivă și nici multă umbră. Acest tip de gazon nu are cerințe speciale de îngrijire, el fiind alegerea multor iubitori de spații verzi.

3. Tipul de sol
Tipul de sol influențează și el tipul de semințe de gazon de care ai nevoie. Astfel, cel mai prielnic sol pentru gazon este pământul negru (cernoziomul), pentru că este ușor de lucrat și afânat, permite pătrunderea uniformă a apei și, datorită conținutului ridicat de nutrienți, nu necesită în general folosirea de îngrășăminte.
Dacă solul în care vrei să plantezi gazonul este unul argilos, va trebui să folosești semințe destinate acestui tip de sol pentru că se încălzește greu și nu absoarbe uniform apa, ceea ce poate cauza mici acumulări de apă care pot deteriora semințele.

În ceea ce privește solul nisipos, acesta reține cu dificultate apa și de aceea va avea nevoie de irigare abundentă în special în perioadele foarte calde.

4. Aspectul gazonului
Aspectul gazonului este un element ce ține de preferințele fiecăruia. Astfel, unele persoane preferă un gazon în nuanțe de verde deschis, pe când alții își doresc un gazon de un verde intens. Gazonul cu iarbă fină, foarte apreciat, are cel mai adesea cerințe speciale de îngrijire și întreținere. În schimb, gazonul destinat utilizării intense, are frunza lată și nu necesită operațiuni riguroase de menținere.
Aspectul gazonului

5. Tipul dominant de semințe
Un amestec de mai multe tipuri de semințe, gazonul are la bază două specii dominante: Festuca arundinacea și Lolium perenne. Specia dominantă influențează aspectul gazonului.  Astfel, pentru un gazon cu fir subțire și elegant e bine să alegi un mix de semințe în care specia dominantă este Lolium perenne. Pentru un gazon cu toleranță ridicată la uzură și cerințe scăzute de întreținere este recomandat să optezi pentru un amestec ce are ca specie predominantă Festuca arundinacea.

Când se plantează gazonul?
Semințele de gazon nu trebuie semănate în perioade de ger sau canicula deoarece nu vor putea germina. Ele pot fi plantate fie la mijlocul primăverii, fie toamna devreme. Daca gazonul este plantat primăvara, este nevoie să fie smulse toate buruienile răsărite pentru a permite firelor de gazon să se dezvolte.  Începutul toamnei este de asemenea un moment potrivit pentru plantare pentru că se înregistrează temperaturi prielinice, umiditate potrivita in sol și exista mai puține buruieni.
Pe piață sunt disponibile și semințe de gazon care pot germina în lunile de vară, dacă locația unde sunt semănate se află în umbră sau semiumbră și dacă sunt udate suficient.

Temperaturile externe optime pentru plantarea gazonului sunt cuprinse între 10 și 30 de grade Celsius. Plantele proaspăt apărute trebuie ferite atât de îngheț, cât și de caniculă.
În general, cele mai potrivite perioade pentru semănarea gazonului sunt de la jumătatea lunii martie până în iunie și de la jumătatea lunii august până la sfârșitul lunii octombrie.
Gazonul nu trebuie plantat în lunile cu temperaturi caniculare deoarece solul foarte uscat nu va permite semințelor să germineze.
Perioadele de semănare a gazonului pot varia în funcție de tipul de climă. Astfel, în zonele de deal și câmpie, cu climă caldă, plantarea gazonului poate începe imediat după ce trece perioada de îngheț, de la finalul lunii februarie și până la începutul lui noiembrie.
Dacă plantezi gazonul într-o zonă de munte, îți recomandăm să aștepți până în aprilie pentru ca semințele să nu fie distruse de un îngheț neașteptat. Poți semăna gazonul până în iunie-iulie dacă nu se înregistrează temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius, însă nu mai tărziu de septembrie, deoarece la munte frigul se instalează mai repede și poate împiedica germinarea semințelor și creșterea ierbii.

De ce unelte ai nevoie?
In ceea ce priveste lucrarile premergatoare semanarii gazonului, trebuie în primul rând să sapi, să spargi bulgării de pământ, să nivelezi terenul și să cureți de buruieni și să afanezi temeinic solul.
Pentru aceste lucrări, ai nevoie de o cazma, o sapă, o lopată, o greblă si un rulou pentru tasarea solului. Pregătirea temeinică a solului reprezintă o etapă deosebit de importantă în obținerea gazonului dorit de tine.

Magazinul agricol online Agrinin îți pune la dispoziție atat semințe pentru gazon potrivite pentru diferite condiții de sol și climă, uneltele necesare pentru realizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ, cat si aeratoare pentru gazon, necesare dupa ce radacinile gazonului au impanzit bine solul.
Semințele comercializate de noi îți oferă un gazon de calitate superioară, iar pe site găsești, pe lângă informații legate de semințe, și instrucțiuni pentru plantarea acestora și îngrijirea gazonului.

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 15:00

0756 060 668 administrator@agrinin.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!